Blog #1: Computers

“Mensen met autisme zijn toch anders?”. Dat is een vraag die ik vaak hoor. Kan ik het ontkennen? Nee. Maar heel flauw gezegd: wie is er niet anders? Of: wat is nou eigenlijk normaal? Als het waar is, is dat dan iets slechts? Of juist iets goeds?

Ik trek regelmatig de vergelijking met besturingssystemen van computers. We hebben twee grote spelers in de markt: Windows (van Microsoft) en MacOS (van Apple). In deze metafoor staat Windows voor de mensen die geen vorm van autisme hebben en staat MacOS voor mensen die wel een vorm van autisme hebben.

Het gros van de mensen beschikt over Windows en sommigen over MacOS. De precieze verhoudingen tussen wel/niet autisme zullen natuurlijk anders liggen, dit is slechts een metafoor. MacOS zal andere foutmeldingen krijgen en op andere dingen vastlopen dan Windows. MacOS en Windows zullen onderling ook niet altijd vlekkeloos communiceren. Maar, ook Windows loopt regelmatig vast. Omdat de Windows-groep groter is dan die van MacOS, valt dit vastlopen echter minder op. Het lijkt in dat geval om een gemeenschappelijk kenmerk te gaan, in plaats van om een belemmering. Dat geeft een vertekend beeld.

Met andere woorden, beide soorten computers hebben hun kwaliteiten en hun beperkingen! Die liggen alleen op een ander vlak. De vraag is dan of we koste wat het kost van een MacOS een Windows moeten willen maken. Daar gaat natuurlijk veel tijd en energie aan verloren. Dit zie ik in de praktijk nog best vaak; mensen met een vorm van autisme die proberen zich met enorm veel inspanning aan te passen. Met verbruik van veel energie, denk bijvoorbeeld aan virtual Windows draaien op een Apple computer, kom je een heel eind. Maar is dat in jouw kracht staan? Proberen een ander besturingssysteem te draaien? In bepaalde situaties zal het positief uitpakken, en in andere situaties juist niet. Ik pleit voor een andere aanpak. Laat iedereen in de samenleving doen waar hij of zij goed in is en energie van krijgt! Met andere woorden: laat Windows typische Windows-taken doen, en laat MacOS zich lekker focussen op de zaken waar zij goed in is. Zo halen we het beste uit iedereen en krijgen we een mooie, diverse en kleurrijke samenleving! Ervaar jij een foutmelding in jouw leven? Plan een gratis kennismakingsgesprek in!